pole na którym rośnie pszenica ozima

Każdy portal rolniczy zawiera wiele porad od ekspertów i pasjonatów, które pozwalają nam zainspirować się i zadbać o nasze gospodarstwa jak należy. Liczne cenne wskazówki dotyczą wielu tematów, ale nierzadko zdarza się, że mamy problem ze znalezieniem tego, co nas interesuje. Jedną z ważnych, wartych podjęcia przez portale rolnicze kwestii, jest sianie w porze jesiennej.

Pszenica ozima – baza do codziennego jedzenia

Pszenica ozima jest niezwykle ważnym i popularnym zbożem. Jej ziarna wykorzystuje się do robienia mąki, makaronu, zbożowych ciastek etc. Można również zrobić z niej paszę dla zwierząt w gospodarstwie. Ten gatunek zboża jest jednak wymagający i należy dobrze zaplanować jego wysiew oraz zapewnić mu odpowiednie miejsce z najlepszą glebą. Tylko wtedy mamy szansę na satysfakcjonujące plony.

Opady a plony. Jakie konsekwencje może mieć niedobór wody?

Jednym z podstawowych czynników, jaki musi posiadać pszenica ozima, jest odpowiednie nawodnienie. Woda jest bowiem niezbędna do prawidłowego wzrostu roślin. Sprawy niestety nie ułatwia fakt, iż opadów jest coraz mniej i są one nierównomierne.

Niedobory wody mogą uwidaczniać się już na poziomie kiełkowania, zaburzając wschody pszenicy. W fazie krzewienia, mała ilość opadów dosłownie hamuje wzrost roślin i zmniejsza liczbę ich krzewień. Gdy przychodzi pora kłoszenia i nalewania ziarna, niedobór wody zwyczajnie zmniejsza ilość ziarna oraz słomy.

Jaka gleba do pszenicy ozimej?

Pszenica ozima należy do grupy najbardziej wymagających roślin ozimych, jeśli chodzi o warunki glebowe. Najlepszych plonów możemy spodziewać się po zasianiu jej na żyznych glebach, które posiadają zasoby próchnicy i dobrze radzą sobie z akumulacją wody. Jeżeli jednak nie mamy możliwości zasiania pszenicy ozimej na takiej glebie, warto zadbać o odpowiedni przedplon.

Stanowiska, na których dobrze przyjmie się pszenica ozima, to na przykład te po roślinach strączkowych, motylkowych i rzepaku. Można również spróbować tam, gdzie znajdowały się wcześnie zebrane buraki i ziemniaki. Ważną zasadą jest niesianie zbóż po zbożach, gdyż wzmaga to ryzyko porażenia przez patogeny. Pszenica ozima wymaga gleby o odczynie pH oscylującym między 5,5 a 7,5. Jeżeli odczyn wynosi mniej niż wartość minimalna, należy wykonać zabieg wapnowania.

Odmiany pszenicy ozimej

Według rad zawartych na portalach rolniczych, ogromne znaczenie ma również dobór odpowiedniej odmiany pszenicy ozimej. W naszych warunkach warto wybrać tę cechującą się odpornością na suszę i przystosowaną do trudnych warunków. Pszenica, którą wybierzemy, powinna umieć poradzić sobie na zakwaszonych glebach i być odporna na najpopularniejsze choroby pszenicy ozimej, które nierzadko pojawiają się w okresie wegetacyjnym.

Wybór odmiany pszenicy ozimej dostosowanej do warunków, w których mamy zamiar ją zasiać, zdecydowanie zwiększa nasze szanse na satysfakcjonujący plon. Warto więc pochylić się nad tym i dokonać właściwego wyboru, by móc cieszyć się najwyższej jakości zbożem.