Kilka warzyw z ogrodu leży na drewnianym stole

Artykuł partnera.

Własny ogródek warzywny to marzenie wielu z nas, a samodzielnie wyhodowane rośliny są ekologiczne i znacznie bardziej wartościowe niż te, które kupuje się w marketach. Tak naprawdę wystarczy trochę chęci i niewielki skrawek ziemi, aby móc z satysfakcją zebrać plony i cieszyć się smacznymi warzywami z prywatnej grządki. Jeżeli należysz do osób, które w najbliższym czasie planują założenie ogródka warzywnego, koniecznie przeczytaj ten tekst i dowiedz się, jakie warzywa warto w nim posadzić!

Dlaczego warto hodować własne warzywa?

Jak powszechnie wiadomo, warzywa i owoce są niezbędne w naszej diecie. Stanowią bogactwo witamin i minerałów, bez których organizm człowieka nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca wszystkim spożywanie 5 porcji świeżych owoców lub warzyw w trakcie dnia, co tylko pokazuje nam, jak bardzo są one dla nas istotne.

Niestety w ostatnim czasie otwarcie mówi się o tym, że warzywa i owoce z marketu mają coraz mniej tych pozytywnych składników. Jest to wynikiem stosowanych w masowej produkcji żywności dodatków, pestycydów, czy GMO. Dlatego znacznie lepszym pomysłem jest kupowanie warzyw i owoców na bazarze od lokalnych hodowców, a najlepszym — samodzielna uprawa warzyw.

Warzywa z własnego ogrodu są pyszne, zdrowe i pełnowartościowe, wolne od szkodliwych wspomagaczy. Ponadto praca w ogrodzie warzywnym może stać się nowym hobby i sposobem na spędzanie czasu na świeżym powietrzu.

Warzywa z ogrodu

Na co zwrócić uwagę planując uprawę warzyw?

Aby uprawiać warzywa, tak naprawdę nie musimy mieć ogromnej wiedzy czy umiejętności. Warto natomiast zapoznać się z absolutnymi podstawami zakładania ogródka.

  1. Miejsce na grządkę powinno znajdować się w nasłonecznionym miejscu, z łatwym dostępem do wody. Znacznie prościej będzie nam podlewać warzywa, jeśli będą w zasięgu węża ogrodowego lub w małej odległości od kranu zewnętrznego. Noszenie konewki pełnej wody na długie dystanse może natomiast przysporzyć nam trudności i bólu pleców.
  2. Aby rośliny mogły wzrastać i dawać lepsze plony, powinniśmy zadbać o właściwe podłoże. Warzywa najlepiej czują się w żyznej, lekkiej i próchniczej ziemi. Jeśli gleba na naszej grządce jest twarda i gliniasta, warto zadbać o jej wymianę i naturalne użyźnienie.
  3. Zanim wysiejesz nasiona, dokładnie sprawdź informacje na opakowaniu i skrupulatnie się ich trzymaj. Rozmaite gatunki warzyw mogą bowiem mieć różne czasy wysiewów i zbiorów. Niektóre warzywa wymagają wcześniejszej uprawy rozsady w doniczkach, a inne mogą być wysiewane wprost do gruntu.
  4. Pamiętaj, aby codziennie doglądać ogródka. Regularne podlewanie i pielenie to podstawa dobrych zbiorów.

Jak przygotować glebę pod warzywa?

Uprawa warzyw we własnym ogrodzie jest przyjemnością, jednak nie zawsze mamy ku temu idealne warunki. Jeśli na naszej działce gleba jest zbita, ciężka i uboga w składniki pokarmowe, rośliny mogą nie mieć predyspozycji do wzrostu. Ważny jest również odczyn pH gleby. W kwaśnej większość warzyw nie rośnie prawidłowo, dlatego warto sprawdzić to wcześniej i ewentualnie użyć właściwego środka zmieniającego pH podłoża.

Na szczęście glebę na grządce można łatwo przystosować i zapewnić warunki sprzyjające uprawie warzyw. Na początek warto wytyczyć granice grządki i całą jej powierzchnię dokładnie spulchnić z pomocą glebogryzarki lub kultywatora. Jest to sprzęt, który można wykorzystać do wielu prac w ogrodzie. Szeroki wybór glebogryzarek znajdziesz w ofercie sklepu Ogród-Pro: https://ogrod-pro.pl/60-kultywatory-i-glebogryzarki. Następnie należy wysypać na grządkę kilka worków próchnicy, trochę piasku (sprawi, że ziemia będzie lżejsza) oraz nawóz. Najlepiej w uprawie amatorskiej sprawdzają się nawozy organiczne jak kompost czy obornik. Nie tylko zapewnią roślinom składniki odżywcze, ale również będą bezpieczne dla naszego zdrowia. Na koniec wystarczy dokładnie wymieszać i wyrównać ziemię. Można to zrobić z pomocą maszyn do spulchniania, a także grabiami.

Co ciekawe, proces ten możemy zacząć nawet jesienią, a obszar ogródka obsiać roślinami motylkowymi (np. owsem, facelią lub wyką). Mają one zdolność głębokiego spulchnienia i oczyszczenia gleby ze szkodliwych substancji, a po zaoraniu stanowią doskonały i w pełni naturalny nawóz zielony.

Podlewanie ogrodu

Narzędzia przydatne do uprawy warzyw

Zakładając ogródek warzywny, koniecznością staje się zakup narzędzi, które umożliwią nam jego pielęgnację. Z pewnością przydadzą się:

  • glebogryzarka lub kultywator,
  • grabie,
  • motyka,
  • szpadel lub łopata,
  • sekator,
  • zestaw do pielenia (łopatka, małe grabki, brona itp.),
  • konewka,
  • rękawice i miękka podkładka pod kolana.

Glebogryzarki i kultywatory niezbędne do założenia i pielęgnacji ogródka warzywnego znajdziesz w sklepie Ogród-Pro na https://ogrod-pro.pl/. Glebogryzarki spalinowe umożliwiają zamontowanie dodatkowych akcesoriów, takich jak pług, brony, kultywator, wał strunowy, walec i wielu innych!

Najczęściej wybierane warzywa do ogrodu

Jeśli wciąż nie wiesz, jakie warzywa sadzić, zastanów się nad tymi, które najbardziej lubisz oraz przemyśl, ile miejsca masz do dyspozycji.

Warzywa jednoroczne

Jest to grupa warzyw, które rokrocznie muszą być ponownie wysadzane. Co prawda niektóre z nich są w stanie przetrwać zimę i wydać plon w kolejnym sezonie (np. buraki i cebula), jednak zazwyczaj zbiór ten jest mniej smaczny i wartościowy od poprzedniego. Stąd też wiele roślin dwuletnich traktowanych jest jako jednoroczne. Niektóre warzywa (jak sałata czy rzodkiewka) mają krótki okres wegetacji, dzięki czemu w trakcie sezonu mogą być sadzone kilkukrotnie.

W warzywnikach królują:

  • pomidory,
  • rzodkiewka,
  • ogórki gruntowe,
  • sałata,
  • fasolka szparagowa,
  • marchew,
  • cukinia,
  • cebula,
  • dynia,
  • buraki,
  • ziemniaki,
  • groszek cukrowy,
  • pory,
  • kapusta,
  • selery,
  • pietruszka (korzeń),
  • kalarepa,
  • brokuły,
  • fasola.

Warto sadzić te warzywa, które najbardziej nam smakują i które jemy często, aby zapobiec marnowaniu się plonów.

Warzywa wieloletnie

W ogródku warto uprawiać także warzywa wieloletnie. Należy jednak przy tym wybrać takie miejsce, gdzie nie będą nam przeszkadzały i z roku na rok będą mogły się rozrastać.

Zioła wieloletnie i jednoroczne

Warzywnik to również doskonałe miejsce na uprawę świeżych i aromatycznych ziół. Z łatwością wyhodujesz w nim koper włoski, pietruszkę naciową, bazylię, szczypiorek, oregano, miętę, lubczyk, majeranek czy kolendrę. Zioła wymagają słonecznego stanowiska, wilgoci i lekkiej, próchniczej gleby. Mogą być zbierane niemal cały rok, jako świeży dodatek do dań i zup.

Oryginalne warzywa, które można sadzić w ogrodzie

Ciekawostką jest fakt, że nasz warzywnik wcale nie musi być złożony z rodzimych warzyw. Z powodzeniem możemy spróbować uprawy warzyw bardziej egzotycznych. Należą do nich:

  • kapusta chińska pak choi,
  • bakłażan,
  • koper włoski,
  • jarmuż,
  • roszponka,
  • karczoch.

Warto mieć na uwadze, że są to większości warzywa ciepłolubne, dlatego, aby stworzyć odpowiednie warunki, być może dobrym wyjściem będzie inwestycja w tunel foliowy.

Warzywa ozdobne

Niektóre warzywa nie tylko są zdrowe i smaczne, ale swoim wyglądem cieszą oko i mogą stanowić ciekawą, jesienną dekorację. Są to np. rozmaite gatunki patisonów, kabaczków i dyń. Przyjmują one fantazyjne kształty, mają intrygujące kolory, a do tego można z nich zrobić pyszne zupy, przeciery i pikle.

Warzywa z ogrodu

Kiedy rozpocząć siew warzyw?

Prace nad ogródkiem warto zacząć już wczesną wiosną. Warto wysiać wtedy do doniczek warzywa wymagające rozsady. W czasie, kiedy panują niskie temperatury, lepiej wstrzymać się z siewem warzyw do gruntu, ponieważ nasiona lub siewki mogą ulec uszkodzeniu. Dobrym czasem na wysadzanie do gleby jest kwiecień i maj, kiedy to ustępują przymrozki.

Warto przed zasiewem wzmocnić podłoże obornikiem granulowanym, aby zapewnić roślinom optymalne warunki do wzrostu. Nasiona wrzucamy zawsze do lekko wilgotnej gleby, dzięki czemu szybko kiełkują. Opcjonalnie można zastosować także delikatne nawożenie mineralne, które wzmocni roślinki i przyspieszy wzrost.

Zbiór warzyw

Warzywa dające plony przez cały sezon: zioła, ogórki, pomidory, zioła, sałata, rzodkiewka.

Warzywa do zbioru późnym latem: groch i fasola, cukinia, kalarepa, cebula, por.

Zbiór jesienny: warzywa okopowe, dynia, kapusta, ziemniaki.

Warzywa w ogrodzie

Ogród warzywny — najczęstsze zagrożenia

Prowadzenie własnej uprawy wiąże się z poświęceniem dużej ilości czasu. Warzyw trzeba doglądać i należy zapewniać im wszelkie czynniki potrzebne do prawidłowego wzrostu. Ponadto warzywnik często narażony jest na szkodniki lub choroby grzybowe. Dlatego ważna jest prawidłowa ochrona warzyw i szybka reakcja na pojawiające się problemy.